Vilka kringkostnader finns när man lanserar en app?

Jonas Andersson
22 maj 2022

En av de vanligaste frågorna vi får på Appmost är vad det kostar att bygga en app. Såklart kostar själva arbetet, men vad gäller sedan? Vi tar själva ingen månadskostnad men det finns några avgifter som tillkommer beroende på vilka tjänster man använder i sin app. I denna artikel reder vi ut vilka kringkostnader och avgifter som finns och vad man bör tänka på innan man lanserar en app.

iPhone banner

Vi kan börja med de kostnaderna som inte går att komma ifrån. Dvs om du planerar att släppa på App Store och Google Play.

Kostnader App Store

För att släppa appar på App Store behöver du ett Apple-id och registera dig som utvecklare genom Apple Developer Program. Detta kostar cirka 1000kr/år. Du kan vid registreringen välja att gå med antingen som individ eller som företag. Skillnaden är att som individ visas ditt eget namn som utgivare, medan som företag visas ditt företagsnamn. Observera att Apple inte tillåter enskilda firmor i Sverige att gå med som företag utan då hänvisas du till ett individ-kontot. Du kan då alltså inte visa ditt registrerade firmanamn utan måste ha för- och efternamn som utgivare.

Väljer du att registrera dig som företagare tillkommer troligen en engångskostnad till, nämligen för att skaffa ett D.U.N.S-nummer. Detta nummer, som är ett slag internationellt organisationsnummer, kostar cirka 400kr (engångsavgift) är numera gratis att beställa.

Kostnaderna blir alltså:

  • 1000 kr/år - Apple Developer Program.
  • 400 kr - D.U.N.S-nummer (för företagskonto)

Kostnader Google Play

För Google Play är det lite enklare. Här tar de endast en startavgift, och kräver inget D.U.N.S-nummer eller liknande. 400 kr/år kostar ett Google Play-konto. Du registrerar dig här.

Kostnaderna blir alltså:

  • 400 kr - Google Play-konto
Android banner

Dessa två är de vanligast utgifterna och går förstås inte komma runt om man vill ha en app på just App Store och Google Play. Det som möjligen kan tillkomma relaterat till dessa är ett integritetsavtal/integritetspolicy. App Store kräver detta för alla appar medan Google bara kräver detta för vissa typer av appar.

Privacy Policy / Integritetspolicy

Detta dokument ska visa på vilka typer av data som er app eller tjänst samlar in och hur ni behandlar dem. Om ni delar med er till tredje part och hur man gör för att kontakta er kring detta. Skriver ni avtalet själva tillkommer såklart ingen kostnad, men det finns även tjänster för att generera fram sådana avtal, dock på engelska. FreePrivacyPolicy.com kostar cirka 700 kr för att få ett GDPR-godkänt dokument. Dock ingår hosting så du slipper lägga upp dokumentet på en egen hemsida för att sedan länka till det från Google Play och App Store. Det finns även gratis-varianter men dessa är inga vi rekommenderar.

  • 700 kr - Integritetspolicy

Firebase

Om du behöver en server/backend till din app, rekommenderar vi stark Firebase som tjänst. Detta för att vi redan har bra integrationer till detta system, att det är smidigt att komma igång med och att det är relativt billigt. Firebase ägs numera av Google och det krävs bara ett gratis Google-konto för att komma i gång. Prismodellen är att du betalar för hur mycket du använder tjänsten och det är i princip gratis upp till ett visst antal aktiva användare. Prismodellen är rätt komplex, men många av våra kunder betalar allt från några kronor i månaden upp till en hundralapp. Räknar du redan från start med att ha flera tusen aktiva användare per månad, eller spara stora datamängder är det viktigt att du räknar på en ungefärlig kostnad innan du väljer detta alternativ.

Firebase

Mobilt BankID

Önskar du integrera Mobilt BankID är det bra att ha koll på vad detta kostar. Priserna beror på vilken företagsbank du har. Alla banker kräver att du har aktiebolag och dem som företagsbank. Alla tar betalt i form av fast månadskostnad, uppstartskostnad samt för varje signering och inloggning. Den bästa översikt vi har hittat är denna blogg-post där olika banker jämförs. Priserna ligger kring 500 kr/månad, 1000 - 5000 kr i uppstartskostnad samt 15 - 40 öre per inloggning.

Vi hjälper dig

Vi på Appmost värderar kundrelationen högt och hjälper till i alla faser av apputvecklingen. Vi gör så mycket som möjligt åt er kunder, och guidar er igenom resten av sakerna ni behöver utföra själva. Trots att vi har ett eget ramverk tar vi inga licensavgifter, och du betalar bara för själva utvecklingen. Du sätter upp dina egna konton och sen laddar vi upp apparna mot dessa.

Läs mer om våra tjänster och hur vi kan hjälpa dig i ditt nästa approjekt.