7 tips inför lansering av en app

Jonas Andersson 31 juli 2022

Här kommer en kort lista med lite enkla tips när det kommer till att utveckla och lansera en app. Viktiga saker att tänka på inför en lansering helt enkelt.

iPhone banner

Tips 1: Apple räknar inte svenska enskilda firmor som företag

Med ett företagskonto på App Store kan du ha ditt företagsnamn som publikt namn. Som privatperson eller enskild firma måste du ha ”Förnamn Efternamn” som namn.

Det kan alltså löna sig att ha ett aktiebolag istället för en enskild firma om du vill framstå som ett företag istället för en privatperson.

Tips 2: En app behöver inte regelbundet uppdateras

Bygger du en native-app är den kodad mot en speciell iOS eller Android-version. Appen kommer fortsätta fungera precis som vanligt även om Apple eller Google släpper nya versioner av sina system.

Tips 3: Mobilt BankID löses via din företagsbank

Priser för Mobilt BankID beror på vilken företagsbank du har. De tar en startavgift, en månadsavgift samt en liten avgift för varje inloggning (cirka 15-40 öre). Du behöver även ett aktiebolag för att kunna använda Mobilt BankID som tjänst i din app.

Du kan läsa mer om BankID i våran bloggpost om kringkostnader vid apputveckling.

Tips 4: Det går idag rätt snabbt att bli granskad på App Store

Tidigare kunde det ta veckor att bli påbörjad en granskning på App Store. Idag går det betydligt fortare. Räkna med 3-4 dagar för en ny app och ännu kortare för en app-uppdatering.

Google tar liknande tider. Räkna dock inte med att bli godkänd direkt, utan ofta behöver man komplettera med uppgifter.

Tips 5: Sekretess är obligatoriskt

Både Apple och Google tar idag sekretess på stort allvar och tvingar dig som lägger upp en app att både fylla i ett sekretess-formulär samt lägga upp ett sekretess-avtal.

I båda dessa ska du ange vilken typ av data du samlar in och hur du hanterar denna.

Tips 6: Kontoborttagning

Apple har nyligen infört krav på att om man kan skapa ett konto via en app måste man även kunna ta bort sitt konto från appen.

Gissningsvis kommer även Google framöver med liknande krav. Google har generellt varit slappare med krav mot appar och apputvecklare. De har dock på senare tid börjat följa efter Apple och infört hårdare reglering.

Tips 7: Hemliga appar

Både Apple och Google har lösningar för att kunna släppa interna appar som bara kan användas av en specifik grupp användare.Det kan vara anställda på ett företag, medlemmar i en förening eller liknande.

Vi hjälper gärna till

Hos Appmost hjälper vi dig hela vägen från idé eller kravställning till en färdig app på App Store och Google Play. Vi har över 14 års erfarenhet av apputveckling och har byggt och släppt de flesta typer av appar.