Förutsättningar för att lyckas med utvecklingen av en mobil applikation

Jonas Andersson 11 april 2023

Mobila applikationer har revolutionerat vår vardag på många sätt. De har gjort det möjligt för oss att ha tillgång till information, underhållning och arbete i realtid, var som helst och när som helst. Mobila applikationer har också blivit en viktig del av företagsstrategier, där företag som ser nyttan i det investerar i att skapa egna applikationer och kan då ut till sin målgrupp och förbättra kundupplevelsen.

Mobil applikation åt företagare

Faktorer för att lyckas med en mobil applikation

Mobil applikationsutveckling är en dynamisk och ständigt föränderlig bransch. Det finns många faktorer som påverkar hur en mobil applikation utvecklas och fungerar. Några av de viktigaste faktorerna är:

 • Användarupplevelsen
 • Funktionalitet
 • Säkerhet
 • Prestanda
 • Tillgänglighet

Användarupplevelsen

Användarupplevelse är en av de viktigaste faktorerna när det gäller mobil applikationsutveckling. En mobil applikation måste vara intuitiv och lätt att använda, oavsett om användaren är tekniskt kunnig eller inte. Det är också viktigt att ha en bra design, där användargränssnittet är väl utformat och grafiken är attraktiv. En välutvecklad användarupplevelse kan hjälpa till att öka användningen av applikationen och förbättra kundnöjdheten. Hos oss på Appmost är detta grunden till allt vi gör. Att apparna ska följa de riktlinjer som finns för respektive plattform och vara såpass välpolerade att man inte ska se skillnad på en mobil applikation utvecklad av oss eller av tillverkaren själv.

Funktionalitet

Funktionalitet är också en viktig faktor i mobil applikationsutveckling. En applikation måste ha alla funktioner som användaren förväntar sig och behöver. Det är också viktigt att applikationen fungerar smidigt och utan buggar. En applikation med dålig funktionalitet kommer att få användaren att lämna den och använda en annan applikation i stället. Ett exempel kan vara att man vill bli automatiskt inloggad om man loggat in i appen tidigare.

Säkerhet

Säkerhet är en annan viktig faktor när det gäller mobil applikationsutveckling. Applikationen måste skydda användarens personliga information och företagsdata. Det är också viktigt att applikationen inte utsätter användaren för skadlig kod eller virus. En applikation med dålig säkerhet kan skada företagets rykte och förlora kunder. Här gäller det att välja en partner till apputveckling som byggt många appar av den typen tidigare. Ska man under snäv budget få med säkerhet om man inte gjort det tidigare är det som gjort för att misslyckas.

Prestanda

Prestanda är också en viktig faktor när det gäller mobil applikationsutveckling. Applikationen måste fungera smidigt och snabbt, oavsett om den används på en äldre eller nyare enhet. En applikation med dålig prestanda kommer att få användaren att lämna den och använda en annan applikation i stället.

Tillgänglighet

Tillgänglighet är en annan viktig del i mobil applikationsutveckling. Applikationen måste vara tillgänglig för användare på olika plattformar och enheter. Den ska lyssna på systeminställningarna kring text-storlek och följa mörk eller ljust läge. Den ska se bra ut oavsett skärmstorlek och anpassa sig för surfplattor. Detta är något som Appmost stödjer för alla våra appar vi utvecklare. Det är också viktigt att applikationen fungerar på olika nätverk, inklusive 3G, 4G och WiFi. En applikation som inte är tillgänglig för alla användare kommer att missa potentiella kunder.

Val av plattform

För att skapa en mobil applikation kan man använda olika plattformar och programmeringsspråk. De två största i Sverige är iOS (för Apple-enheter) och Android och tillhörande programmeringsspråk är Swift, Objective-C respektive Kotlin, Java, Kotlin. Det börjar även bli vanligt med cross-plattform-lösningar med React Native eller Flutter. Valet av plattform och programmeringsspråk är inte lätt beror hur man ser på faktorer så som:

 • UX
 • Utvecklar-resurser
 • Vidareutveckling
 • Risk-vilja
 • Långsiktighet
 • Time-to-market
 • Budget
 • In-house kunskap
 • Typ av app
 • Prestanda

Ett val kanske är rätt för ett företag och typ av app medan ett annat passar ett annat företag bättre. Med Appmost får man en lösning som är skalbar, låg budget och lätt att vidareutveckla om man inte har egna utvecklingsresurser man vill ta över del av förvaltning själv. Man går kort Time-to-märket och risken minskar i och med att budgeten blir lägre. Prestanda och UX blir hög då vi återanvänder och har standardiserat mycket av komponenter och navigation. Vi passar kanske inte alla app-typer men för de flesta vill vi påstå att vi är det självklara valet.

Mobil applikationsutveckling är en viktig del av företagsstrategier idag. En mobil applikation kan hjälpa till att öka kundnöjdhet, effektivisera arbetsprocesser och generera mer intäkter åt ditt företag.

Det är därför viktigt att investera i mobilapplikationer och att ha en välutvecklad strategi för att skapa en applikation som är användarvänlig, säker och innovativ.

Slutligen är mobil applikationsutveckling en dynamisk och spännande bransch som kommer att fortsätta utvecklas. Med nya teknologier och trender på horisonten kan utvecklare skapa ännu mer avancerade och spännande applikationer som kan revolutionera hur vi använder våra mobila enheter.

Låt Appmost bygga er nästa mobila applikation

Appmost finns om du behöver hjälp att skapa er nästa företagsapp. Vi hjälper vi er hela vägen från idé och kravställning till en färdig mobil app på App Store och Google Play. Med lång erfarenhet av apputveckling, både mot företag och startups är vi trygga i att hjälpa er på bästa sätt.

Vi erbjuder ett bredd utbud av företagstjänster inom apputveckling, uthyrning av konsulter, färdiga appkoncept, backend-utveckling och supportavtal. Vi har även en unik lösning där ni själva kan utveckla en app eller förvalta en vi byggt åt er.

Boka ett video- eller telefonmöte Läs mer om Appmost