11 fallgropar att undvika vid utveckling av mobilapp: Säkerställ en framgångsrik lansering genom att undvika misstag

Jonas Andersson 17 april 2023

Mobilappar har blivit en integrerad del av vår digitala livsstil och finns på nästan alla smartphones och surfplattor. Med användningen av mobilappar ökar dag för dag, finns det en enorm potential för utvecklare att skapa en innovativ och användarvänlig mobilapp. Men att utveckla en mobilapp är inte en enkel uppgift. Det finns flera fallgropar att undvika under utvecklingsprocessen som kan påverka appens kvalitet och användarupplevelse.

I denna artikel ska vi diskutera några (topp 11) av de vanligaste fallgroparna som man bör undvika när man utvecklar en mobilapp.

Utveckling av mobilapp

1. Brist på planering och förberedelse

Planering och förberedelse är nyckeln till en framgångsrik mobilapputveckling. Innan du börjar koda, är det viktigt att göra en noggrann planering av mobilappens funktioner, design, användarupplevelse, målgrupp och teknisk infrastruktur. Att ha en tydlig plan gör det enklare att uppnå dina mål och undvika onödiga kostnader och förseningar.

2. Dålig användarupplevelse

En av de största fallgroparna när det gäller mobilappar är att inte prioritera användarupplevelsen. En bra mobilapp ska vara användarvänlig och enkel att använda. För att skapa en bra användarupplevelse är det viktigt att mobilappen har en tydlig struktur och att knappar och funktioner är enkla att hitta och använda.

Vanliga missa här är:

 • Använda ikoner för knappar för att spara plats, men som blir otydliga i vad de faktiskt utför.
 • Använda hamburgermeny uppe till vänster som är svår att nå och gör navigationen komplex och dold.
 • Inga ha animation mellan sidbyten för att visualisera hur man flyttar sig i UI-hierarkin.
 • Inte använda "studs" när man skrollar för att indikera att man nått slutet av en lista.
 • Inte följa systeminställningar för mörkt läge och font-storlek.
 • Inte följa användares språkinställning.
 • Inte ha automatisk inloggning i appar med inloggningsfunktion.
 • Inte ha hög kontrast mellan innehåll och bakgrund vilket gör texten svårläst.

3. Mobilappen måste lösa ett problem

Ett vanligt sätt för en mobilapp att misslyckas är att den inte tillför något värde. Alternativt att den inte löser problemet markant bättre än en lösning/app som redan är välanvänd och inarbetad på marknaden. Då det är en tröskel att ladda ner en app måste den vara tydlig i hur den löser problemet och faktiskt motivera användaren att återkomma och använda appen för att just lösa dess problem. Annars kommer användaren aldrig ladda ner appen alternativt inte återkomma till mobilappen efter först försöket.

4. Otillräcklig prestanda och hastighet

Prestanda och hastighet i din mobilapp är avgörande för att behålla användare och upprätthålla deras intresse. Om din mobilapp tar för lång tid att ladda eller svarar långsamt på användarens interaktioner, kan användaren tappa intresset och avinstallera den. Därför är det viktigt att din mobilapp är optimerad för snabbhet och prestanda.

Vanliga missar här är:

 • En sida laddas in långsamt och visar ingen indikator på att den laddar
 • En knapp visar inte att den trycks på och ger en osäkerhet kring om den fungerar
 • En app tar flera sekunder att starta
 • Innehåll hoppar till när man byter eller går tillbaka till en sida
 • Animationer mellan sid-byten saknas
 • När du stänger en sida tar det tid innan animationen påbörjas
 • Grännsittet fryser när du utför visa funktioner

5. Dålig säkerhet

Säkerhet är en annan viktig faktor att överväga när man utvecklar en mobilapp. Mobilappar som hanterar känslig data, som personuppgifter, bankuppgifter och lösenord, måste vara säkra och skyddade från hackerattacker och dataintrång. Därför är det viktigt att mobilappen har säkerhetsåtgärder som kryptering, autentisering och auktorisering.

6. Brist på regelbundna uppdateringar

Mobilappar som inte uppdateras regelbundet riskerar att bli inaktuella och förlora användare. Uppdateringar bör innehålla buggfixar, nya funktioner, prestandaförbättringar och säkerhetsuppdateringar. Uppdateringar kan också hjälpa till att behålla användarnas intresse och engagemang för mobilappen.

7. Brister i testning

Att testa mobilappen är en av de viktigaste stegen i utvecklingsprocessen. Brister i testning kan leda till felaktigheter och buggar. Det är viktigt att testa mobil-appen noggrant för att säkerställa att alla funktioner fungerar som de ska och att den fungerar på olika enheter och operativsystem. Använder du t.ex. Appmost har vi vältestade komponenter som vi ofta återanvänder mellan kunder. Vi knappar på så sätt ha stabila vältestade delar i appar som gör att behovet av testning minskar. Bygger du saker från grunden behövs mer resurser på att testa igenom det som byggt och troligen rätta till fel och buggar som visar sig.

8. Ignorera feedback från användare

Användarfeedback är avgörande för att förbättra mobilappen och öka dess popularitet. Ignorera feedback från användare kan leda till att den inte möter användarnas behov och önskemål. Genom att lyssna på användarfeedback kan du förbättra användarupplevelsen, lägga till nya funktioner och förbättra mobilappens prestanda.

9. Inte ta hänsyn till olika enheter och operativsystem

Mobilappar måste fungera på olika enheter och operativsystem. Att inte ta hänsyn till olika enheter och operativsystem kan leda till att mobil-appen inte fungerar korrekt på alla enheter. Det är viktigt att testa mobilappen på olika enheter och operativsystem för att säkerställa att den fungerar alla användares olika enheter. Om en stor del av dina användare får en sämre upplevelse kommer detta ge dig negativa omdömen och sämre betyg på App Store och Google Play.

De enheter du främst bör fokuser på för mobil apputveckling är:

 • iOS/iPhones. Ungefär hälften av användarna består av iPhones.
 • Android. Resterende är Android-användare
 • iPad. Cirka 10% av användarna använder iOS/iPadOS. Android-tablet är relativt liten grupp.

10. Felaktig marknadsföring av mobilappen

Marknadsföring är avgörande för att öka appens popularitet och locka till sig nya användare. Felaktig marknadsföring kan leda till att den inte når sin målgrupp och inte blir lika populär som det borde vara. Det är viktigt att göra en noggrann marknadsföringsstrategi och marknadsföra mobilappen på lämpliga plattformar och till rätt målgrupp.

11. Inte ha en plan för efter lansering

Efter att mobilappen har lanserats är det viktigt att ha en plan för att underhålla och förbättra den. Detta inkluderar att uppdatera mobilappen regelbundet, hantera användarfeedback och svara på kundsupportförfrågningar. Att ha en plan för efter lansering kan hjälpa till att behålla användare och förbättra dess popularitet.

Slutsats

Sammanfattningsvis är det viktigt att undvika dessa fallgropar när man utvecklar en mobilapp. Genom att ha en noggrann planering, fokusera på användarupplevelsen, optimera prestanda och säkerhet, uppdatera mobilappen regelbundet och ta hänsyn till feedback från användare, kan du skapa en framgångsrik mobilapp som är populär bland användare och har en positiv inverkan på din verksamhet.

Med Appmost har vi under flera år bakat in all vår erfarenhet i ett egenutvecklat verktyg för apputveckling. Med verktyget och vår erfarenhet kan vi undvika de flesta fallgropar när det kommer till utveckling av mobilappar. Vi ökar kvaliteten på själva apparna, minskar behovet av testning och ger en leverans av högre kvalitet. Dessutom levererar vi snabbare och troligtvis billigare än konkurenterna.

Kontakt oss gärna för att diskuera ert approjekt och om vi kan vara aktuella för att hjälpa er.

Boka ett video- eller telefonmöte Läs mer om Appmost