Apples "hemliga" review-frågor för App Store

Jonas Andersson 23 februari 2023

Frågorna är enligt följande:

  1. Who are the users that will use the paid services in the app?
  2. Where can users purchase the services that can be accessed in the app?
  3. What specific types of previously purchased services can a user access in the app?
  4. What paid content, subscriptions, or features are unlocked within your app that do not use in-app purchase?
  5. How do users obtain an account? Do users have to pay a fee to create an account?

iPhone banner

Dessa frågor är lite av standardfrågor man får efter man skickat in en app för review och man har någon form av inloggning men utan att ha möjlighet att skapa ett konto. De kan också ställa frågorna när man nämner betalningar men utan att använda deras egna In-app purchases där Apple tar cirka 15% av transaktionen. 😮 Dessa review-frågro kanske inte är "hemliga" egentligen, men de finns inte dokumenterat på något officiellt ställe vilket gör det svårt att förbereda sig.

De försöker alltså få en bild över hur er affärsmodell ser ut och om dessa bryter mot reglerna för App Store eller inte. Tyvärr är de rätt hårda här, men följer man reglerna ska man klara sig bra. De kommer alltså återkoppla till er och vilja få svar på dessa frågor innan de går vidare med reviewen.

Vad är då reglerna?

- Man får ha appar ute med inlogg men utan registrering (t.ex. intern-appar för företag). Man får även ta betalt för dessa utanför App Store, men då får man inte länka, hänvisa eller nämna hur man gör för att skapa eller betala för en sådan tjänst. Bra exempel: Spotify som inte kan hänvisa till att betala via sin egna sida. 🎶

- Man får använda en extern betalningslösning (t.ex. Swish, Stripe) så länge tjänsten man köper konsumeras utanför appen. T.ex: Zara där man köper leverans och kläder som används utanför appen. Ett annat exempel är Västtrafik där man köper en biljett som används för att åka kollektivtrafik. Däremot så måste t.ex. Tinder använda in-app-purchases då tjänsten används i just appen. 😮

- Man får numera hänvisa till alternativa betalningar i t.ex. mail som man samlat in via en app. Detta var inte tillåtet tidigare, men såklart svårt får Apple att kontrollera.

Om de nekar appen kommer de hänvisa till att man måste implementera in-app-purchases för att få den godkänd. Alternativet är att man tar bort betalningar, hänvisningar till externa betalningar eller övriga detaljer de anmärker på. Det ska även sägas att Google har liknande regler, om ej lika hårda. De brukar inte ställa frågor om affärsmodell, men har liknande regler kring att kringgå betalning i app.

Behöver du hjälp att bygga app?

Appmost hjälper vi dig självklart hela vägen från kravställning till färdig app på App Store och Google Play. Vi har över 15 års erfarenhet av att bygga appar och har utvecklat och släppt de flesta olika typer av appar.